Knedle sulaa suussa

Unelmien herkkupaikka löytyi Belgradin keskustasta, pienen pieni knedle-myymälä, Ferdinand Knedle. Knedle on perinteinen serbialainen perunataikinasta tehty tuhti leivonnainen, jonka sisuksissa piilee pehmeä suussa sulava luumu tai makeaa luumuhilloa. Parhaimmillaan knedle on tuoreena ja lämpimänä. Valmistus ei ole vaikeaa, mutta aikaa se vaatii monine vaiheineen (ks. valmistusohje artikkelin lopussa).

Löytämässämme myymälässä perinnettä on venytetty moneen makuun. Tarjolla on luumun lisäksi mm. aprikoosi-, nutella-, omena- ja marsipaanitäytettä. Suolaisiakin vaihtoehtoja on, mm. pinaatti- tai tomaatti-oliivi-feta- tai kinkkutäytteellä.

Originelli nuori myyjätär Katarina jutteli iloisesti ja esitteli pientä keittiötä tiskin takana, jossa knedlet kiehuivat kattiloissaan. Taatusti tuoreita tuotteita siis, eivätkä knedlet kovin kauaa ehtineet vitriineissä viipyä. Edullisiakin olivat: 110-190 dinaaria eli noin 0,90 – 1,60 euroa kappale (kesällä 2022). Asiakkaita kävi tasaiseen tahtiin.

Me jäimme nauttimaan pistaasi- ja karamellitäytteisiä makupalojamme paikan päälle. Molemmissa oli sisällä pehmeä vanukasmainen seos, mutta eivät nämä uudet tulokkaat omassa makumaailmassani yltäneet lähellekään tasoa, jolla syrjäyttäisivät perinteisen luumuknedlen.

Keskeiset sijainnit

Cara Lazara on kävelykeskustassa, vain yhden korttelin verran Knez Mihailovasta alaspäin kohti Sava-jokea. Lähellä sijaitsevat taideteollisuusmuseo ja Proleće-puisto.

Proleće-puistossa on vuonna 1936 julkistettu, kuvanveistäjä Đorđe Jovanovićin tekemä Vojvoda Vukin patsas. Vojvoda Vuk (Vojin Popović, 1881-1916) oli Serbian voivodi, joka taisteli Makedonian serbitsetnikien puolella Makedonian taistelussa ja sitten Serbian kansallisen armeijan puolella Balkanin sodissa (1912-13) ja ensimmäisessä maailmansodassa.

Ferdinand Knedle avasi ensimmäisen knedle-myymälän Belgradiin vuonna 2016 Gavrila Princip -kadulla. Nykyään myymälöitä on viisi, uusin on avattu Novi Sadiin.

Toimipaikat Belgradissa:
Cara Lazara 19
Gavrila Princip 58
Ušće Shopping Centre (Uusi Belgrad)
Bulevar Zorana Đinđića 12b (Uusi Belgrad)

Lisää herkkuja artikkeleissani Ravintolavinkkejä, Pekarassa tuoksuu tuore leipä, Gambor -herkuttelua Zemunissa sekä Herkkyyttä ja ymmärrystä.

Perinteinen luumuknedle saa runsaan sokeripeitteen. Perunataikinan sisällä on mehukas luumu ja usein myös luumuhilloa.

Knedle-ohje

Taikina:
Perunoita 800 g
Jauhoja 200 g taikinaan + 50 g leivitys
Sokeria 60 g
Munankeltuaisia 2
Voita 80 g
Suolaa pari hyppysellistä
Kuorrutus:
Leipämurua/korppujauhoja 150 g
Voita 70 g
Tummaa sokeria 100 g
Täyte:
Tummia tuoreita luumuja 20 kpl
Kanelia 2 teelusikallista
Sokeria ja/tai luumuhilloa 3 ruokalusikallista

Valmistus:

  • Pese luumut, avaa (halkaise osittain, ei kokonaan poikki) ja poista kivet.
  • Kuori ja lohko perunat, keitä, muusaa.
  • Sulata voi pannulla ja lisää korppujauhot; paista 3-4 min, kunnes seos saa väriä.
  • Lisää voi-korppujauhoseokseen sokeri; paista pari minuuttia, kunnes seos karamellisoituu (ei liian tummaksi!).
  • Mausta perunamuusi suolalla, lisää voi ja sekoita.
  • Lisää keltuaiset ja sokeri jäähtyneeseen muusiin, sekoita.
  • Siivilöi jauhot muusiin kolmessa erässä, vaivaa taikinaa varovasti.
  • Jauhota leivonta-alusta sekä taikinan pinta, rullaa taikina pitkoksi ja leikkaa 20 tasakokoista palaa.
  • Sekoita kaneli ja sokeri; lisää noin lusikallisen verran seosta kunkin luumun sisään (jos et käytä kokonaisia luumuja, sekoita kaneli-sokeri luumuhilloon tai voit myös täyttää luumut kaneli-sokeri-luumuhillo-seoksella).
  • Kiedo jokainen luumu taikinakuoren sisään; varmista, ettei taikinaan jää reikiä; pyörittele kämmenien sisällä taikinapallot kauniiseen pyöreään muotoon.
  • Keitä taikinapalloja kiehuvassa vedessä noin 10-12 min; nosta ne korppujauhoseokseen, kuorruta pyöritellen.
  • Nostele tarjoiluvadille, päälle sokeria maun mukaan, VALMISTA NAUTITTAVAKSI!
Katso videolta, kuinka knedlejä valmistetaan.

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić 28.5.2022

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *