Srba Lukic näyttelyn avajaiset Belgrad Serbia 2022

Aika – Vreme

Näyttelyn avajaispäivä, kävelen ympäri Belgradin kaunista keskustaa. Ajankulkua en ymmärrä, kunhan haahuilen ja odotan. Ohitan Singidunum-gallerian kävelykadulla pariin kertaan, kurkkaan sisään, Zorica pyörittelee päätään. Taiteilijaa ei näy.

Problems, hän yrittää kysellä tai todeta, en ole varma, kumpaa. Kohautan hartioitani, sillä luotan kyllä, että tekijä teoksineen saapuu. Avajaisiin on aikaa kolme tuntia. Myöhemmmin kuulen, ettei tällä vauhdilla ole kukaan aiemmin saanut näyttelyä pystyyn, ainakaan tässä galleriassa.

Vreme - näyttelykutsu 2022

Taiteilija on puolisoni, teollinen muotoilija, keraamikko Srba Lukic (sivusto: www.savilinna.fi). Hänen taidenäyttelynsä on esillä Belgradissa 23.5.-3.6.2022. Edellinen näyttely tässä ULUPUDS -taideteollisen yhdistyksen galleriassa hänellä oli vuonna 1990. Se oli samainen kesä, kun me tapasimme toisemme Suomessa. Sitten alkoivat Jugoslavian hajoamissodat. Aika yksinkertaisesti vain riensi, ja seuraava näyttely Belgradissa sai odottaa tuloaan näin kauan. Yhteydet ovat koko ajan pysyneet.

Srba Lukic, näyttely Belgradissa 2022.

Näyttelyn synty oli kaiken kaikkiaan erikoinen. Suunnittelu alkoi noin vuosi sitten ja ensimmäiset teokset valmistuivat Suomessa kevään aikana – upeita suuria veistoksia ja maljoja – mutta ne saivatkin jäädä Porvoon galleriaamme. Taiteilijalla oli visio kokonaisuudesta ja sen hän aikoi toteuttaa vasta täällä paikan päällä. Kukaan ei ottanut uskoakseen, että hän ehtisi valmistaa kaikki teokset alle viikossa. Mutta kun tekniikka on halussa ja dreijaustaitokin huippua, ei toteutus lopulta ole mahdotonta. Tietenkin se tarkoitti keskittynyttä tekemistä sekä erittäin pitkiä päiviä kollegan työpajalla Belgradissa.

Tämä on Srban kolmas näyttely aika-teemalla. Näyttelytilassa teokset muodostavat matkan syntymästä kuolemaan.

Syntymässä saamme kaikki elämän lahjan, jonka kestoon emme juurikaan voi vaikuttaa. Aika on ulottumattomissamme, sen kulku ei ole käsissämme.

Teokset saatiin jalustoille ja seinille noin puoli tuntia ennen avajaisia! Katalogi valmistui sekin ajallaan. Ihana oli tavata tuttuja, ja nyt, kun tämän kertaisen matkamme jännitysmomentti on ohi, nautimme jälleen pitkästä aikaa (kahden vuoden poissaolon jälkeen) Serbian ihanasta pääkaupungista ja sen rouheasta sykkeestä.

http://www.galerijasingidunum.com/
Knez Mihailova 40, Belgrad

Aurinkoinen ja sympaattinen galleristi Zorica helpottuneena Srban kanssa näyttelyn avajaisten jälkeen.

Galleria Singidunum, Knez Mihailova 40, Belgrad, Serbia.

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić 27.5.2022

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *