Ljuta paprika, sopska salata Belgrad Serbia

Ravintolavinkkejä

Ruoka kuuluu ikimuistoisten matkojen elähdyttävimpiin mielikuviin. Herkullisista ravintolakokemuksista jää maku, jota voi muillekin hehkuttaa ja jonka haluaa kokea uudestaankin. Ruoka voi toki myös pilata matkan monella tavalla.

Serbiassa ruoka on yhdessäolon olennainen elementti. Omanlaisenaan tämä näyttäytyy Belgradissa. Suurkaupungin keskusta kuhisee iltaisin, kun ruokapaikat täyttyvät niin matkailijoista kuin paikallisista, kaiken ikäisistä.

Kirjalijaklubi Klub Knjizenika Belgrad Serbia
Kirjailijaklubi on yksi Belgradin keskustan parhaista ravintoloista.

Serbialainen ruoka on lihapainotteista. Kalan suhteen löytyy varmasti hyviä vaihtoehtoja, mutta oman kokemukseni mukaan laatu vaihtelee. En siis pysty suosittelemaan selkeästi erinomaista kalaravintolaa Belgradista, sillä ainoan ikimuistoisesti erinomaisen kala-annoksen (vuoristojoen taimenta) olen saanut Studenican luostarissa kaukana pääkaupungista. Belgradin ravintolat ovat vähitellen alkaneet kiinnittää huomiota kasvisvaihtoehtoihin, ja ainesosathan ovat huippuluokkaa, kun tuoreita sesonkituotteita saa omasta hedelmällisestä maasta runsain mitoin.

Muutamassa artikkelissani olen jo kirjoittanut ruuasta ja ravintoloista (Klub Književnik – Kirjailijaklubi ja Gambor – Herkuttelua Zemunissa), mutta seuraavassa vielä pari vinkkiä Belgradin keskusta-alueen ravintoloista. Olen lisännyt linkit ravintoloiden omille sivuille, mikäli sellaiset ovat olemassa.

Ensin kaksi uniikkia aluetta, joissa on lukuisia ravintoloita musiikin kera:

Skadarlija

Belgradin Montmartreksi kutsuttu historiallinen alue on monelle matkailijalle ehdoton käyntikohde. Mukulakivikadun varrella olevissa ravintoloissa vaalitaan Serbian perinteisiä ruokia, joihin lukeutuu erityisesti grillattu liha monissa muodoissaan. Annoskoot voivat yllättää. Ruokaa tarjoillaan serbialaisittain runsaasti ja yleensä pöytäkunnan kannattaa tilata annoksia jaettavaksi.

Skadarlija, Belgrad, Serbia


Skadarlijassa voi yhä aistia 1800-luvun boheemin ilmapiirin, sillä ravintoloiden lisäksi alueella on taidegallerioita ja antiikkiliikkeitä. Pienet orkesterit soittavat kansanmusiikkia. Tunnetuimpia ravintoloita ovat Tri šešira (Kolme hattua), Dva jelena (Kaksi kaurista) ja Zlatni boka (Kultainen malja). Niiden seinillä saattaa nähdä kuvia paikalla vuosikymmenien saatossa käyneistä kuuluisuuksista kuten Jimi Hendrix, George H.W. Bush, Josip Broz Tito, Sandro Pertini, Anatoly Karpov, Catherine Deneuve… Legenda kertoo, että Alfred Hitchcock päätti dieettinsä Skadarlijassa.

Skadarlijasta ei välttämättä saa Belgradin parasta ruokaa eikä välttämättä edes kunnollista perinteistä grilliherkkua. Turismi on tehnyt alueella tehtävänsä eli keittiössä laadun vaaliminen ei ole kaikissa ravintoloissa enää ykkösasia. Mutta tunnelmasta kannattaa kyllä istahtaa nauttimaan.

Beton Hala

Vaalea, massiivinen matala betonirakennus vanhalla satamalaiturilla osoitteessa Karadjordjeva 2-4. Useita ravintoloita, baareja ja yökerhoja vieri vieressä. Karu ympäristö, ainutlaatuinen tunnelma. Yksi suosituimmista ruokaravintoloista on Faro.

Alla olevassa kuvassa on italialaistyyppisen Druga Piazza -ravintolan kanasalaattiannos ja oikean puoleisessa kuvassa on näkymä Sava-joen vastakkaiselta rannalta katsottuna. Beton hala on Kalemegdanin linnoituskukkulan juurella. Kesäisessä kuvassa monet ravintolat ovat laskeneet markiisit alas, oikealla on keltainen nostokurki. Kesällä 2019 alueella tehtiin korjaustöitä.

Ja vielä kolmas alue, Ada

Myös Ada-järvellä kannattaa piipahtaa. Rantaravintoloista saa herkkua pieneen ja isoon nälkään, vaikka ne eivät ehkä tarjoa suurta kulinaristista elämystä. Ada Ciganlia on noin viisi kilometriä Belgradin keskustasta.
Lue artikkeli Ada-järvestä: Keidas kaupungissa

Perinteiset ravintolat:

Vuk (Susi)

Vuka Karadžića 12
Puh. +381 (0)11 2629761; 011 3284370

Vuk on varma paikka. En muista koskaan saaneeni sieltä epäonnista annosta. Tarjoilijat ovat kiireisen oloisia, sujahtavat koko ajan paikasta toiseen, eivätkä juurikaan pysähdy pöytäsi ääreen kuin pikaisesti hoitamaan pakolliset kuviot, mutta siitä ei kannata vetää hernettä nenään. Ruoka on herkkua, erityisesti perinteiset serbialaiset annokset kuten liha-kasvispadat. Paprikaa, kaalia, pinaattia…Vasikkaa, lammasta…

Kaali-lihapata Vuk-ravintolassa Belgradissa.


Ja jälkiruuaksi vaikkapa šnenokle, pehmeää marenkia, joka on paahdettu uunissa ja tarjoillaan vaniljakastikkeessa:

Jälkiruokaherkku, šnenokle, pehmeää marenkia, joka on paahdettu uunissa ja tarjoillaan vaniljakastikkeessa.

Znak Pitanja (Kysymysmerkki)

Kralja Petra 6 (Pyhän Mikaelin kirkon vieressä)
Puh. +381 (0)11 2635421

Omia kotisivuja ei ole. Tripadvisorin listalla Znak Pitanja on 3.7.2019 sijalla 79/1451 ja tähtiä se on saanut 4,5/5.
Pöytiä on sekä kadun puolen terassilla, sisällä että rauhaisalla sisäpihalla.

Kysymysmerkki on konstailematon vanhan ajan ravintola. Maut ovat kohdillaan ja annokset muistuttavat rustiikkia kotiruokaa. Perinteisissä ravintoiloissa voi kysäistä myös listan ulkopuolelta päivän annoksia. Alla olevassa kuvassa Punjane paprike eli täytetyt paprikat oli päivän lounasannos, jota oli vielä illallakin saatavilla. Hinta noin 6 euroa. Erityisesti viehätyin ravintolan tarjoilijasta, jolla oli täydellisesti hallussa kokemuksen tuoma kohtelias käytös. Hän oli ystävällinen, ei lainkaan kylmäkiskoinen, kuten toisinaan kokeneet tarjoilijat tuppaavat olemaan.

Punjane paprike eli täytetyt paprikat Snak Pitanje-ravintolassa.
Punjane paprike eli täytetyt paprikat on hyvin perinteinen serbialainen ruoka. Täytteenä jauhelihaa ja riisiä. Tässä perunamuusin kera tarjoiltuna.

Muut suositeltavat ravintolat:


Madera

Bulevar kralja Aleksandra 43
Puh. +381 (0)11 323 1 332
Tašmajdan-puiston äärellä sijaitseva arvostettu iso ravintola.

Little Bay

Dositejeva 9a
Puh: +381 (0)11 32 88 995
Barokkityyliin sisustettu paikka, joka muistuttaa teatteria/oopperaa. Säännöllisesti hyvätasoisia musiikkiesityksiä. Tiivistunnelmainen, suosittu ravintola.

Klub Književnik (Kirjailijaklubi)

Francuska br. 7
Puh. +381 (0)11 262 79 31

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić 3.7.2019

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *