Pekara tarkoittaa leipomoa, ja leipomoita on Serbian kaupungeissa ja kylissä tiuhanaan. Joka päivä saa takuutuoretta leipää aamiaispöytään. Lisäksi mukaan tarttuu usein paljon muutakin vastaleivottua. Leipomoiden takahuoneissa taikinaa vaivataan ja kaulitaan pitkin päivää ja monissa pyöritellään myös pizzapohjia.
Ihanat tuoksut houkuttelevat ohikulkijoita. Voit syödä joko paikan päällä tai ottaa mukaan matkaan pientä välipalaa kaupunkikävelyn varrella.
Serbialainen erikoisuus on burek. Ohuen, kerroksittain leivottun rapean taikinakuoren täytteenä on joko jauhelihaa, tuorejuustoa, pinaattia ja toisinaan myös perunaa. Burek-piirakkapalan saa yleensä reilulla eurolla (noin 150 dinaaria).
Teksti: Tuula Lukić
Kuvat: Srba Lukić
6.7.2014