Hughes telegraph device Belgrad Serbia

Telegrafiaa

Vau! Mikä ihmeen kosketinsoitin?

Pienellä pöydällä, pienten polkimien kera, on ihmeellinen vempain, ”Hughes telegraphic devise”.

David Edward Hughes (1831-1900) oli brittiläis-amerikkalainen keksijä, mutta myös musiikin professori, joten ihmekös tuo, että hänen telegrafiset kokeilunsa saivat soittimen muotoja!

Hughesin lennätinlaitteen käytössä olennaista on tahdistus. ”Kun viestin lähettäjä kirjoittaa viestiä, hän ”pianon kosketinta” painamalla laittaa liikkeelle sähköimpulssin, jonka synkronoitu vastaanottava laite sitten painaa kirjaimeksi.” (kysymuseolta.fi/tekniikanmuseo)

Hughesin lennättimet, jotka otettiin Serbiassa käyttöön vuonna 1891, olivat viestintämarkkinoilla 1850-luvulta 1900-luvun alkuun. Belgradin Postimuseossa on näitä kiehtovia laitteita esillä ainakin kaksi kappaletta.

Ja paljon muutakin hämmästeltävää on esillä. Täytyy sanoa, etten olisi ikinä uskonut astuvani näin hauskaan museoon sen pelkän nimen ja sisäänkäynnin perusteella. Olimme päätyneet Majke Jevrosime -kadulle Belgradissa sattumalta. Sen varjoisa puurivistö houkutteli suojiinsa pääkatujen 34-asteen helteestä. Kapealla kadulla kävi myös uskomaton, virkistävä tuulenvire, kun taas viereisellä kadulla olimme askeltaneet painavassa kuumuudessa. Olisin mieluusti ensin vain kävellyt PTT museon ohi, mikään siinä ei sillä hetkellä vetänyt puoleensa. Mitättömän oloinen sisäänkäynti, kyltti tuskin näkyvissä. Ja siis Postimuseo, kuka jaksaa tällä helteellä?

Onneksi ylitin ennakkoasenteeni ja menimme sisään ajatuksella ”vilkaistaan nyt vähän”. Aivan mahtava löytö! Kaikenlaisia viestimiä, vempaimia ja vekottimia, tietokoneita ja puhelimia.

Museo on perustettu 1923 ja näissä uusissa tiloissa osoitteessa Majke Jevrosime 13 se on sijainnut vuodesta 2013.

Perusnäyttely käy läpi Serbian postilaitoksen historiaa 1800-luvun alusta alkaen. Postikuljetuksen juuret ovat kuitenkin paljon syvemmällä menneisyydessä. Museon esitteessä mainitaan mm. tataarien hoitama Konstantinopolin ja Belgradin välinen postinkulku varhaisempaan turkkilaisvallan aikaan.

Tätä museota suosittelen kaikille pikkuyllärinä. Hämmästeltävää löytyy varmasti, tuttuja ja vähemmän tuttuja esineitä. Sisäänpääsy oli ilmainen.

Museon omat sivut: PTT muzej

Aukioloajat (tieto kesäkuulta 2019): arkisin klo 10-15, kuukauden ensimmäinen lauantai klo 11-19, muuten suljettu viikonloppuisin.

Visiting hours:
Weekdays: 10 a.m. to 3 p.m.
First Saturdays of the month: 11 a.m. to 7 p.m.
Closed on Saturdays (if not the first of the month) and Sundays

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić 28.6.2019

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *