Nikola Tesla -museo Belgrad Serbia

Teslan kipinät

Nikola Tesla -museo on varmaankin Belgradin suosituin museo. Näin päättelen tiistaina iltapäivällä, kun saavun jo tuttuun museoon vain piipahtaakseni ottamaan muutamia kuvia näille sivuille.

Opastettu kierros englanniksi on juuri päättymäisillään ja ryhmä täyttää puolet museosta. Täytyy sanoa, että museo on aika pieni (sopivan pieni!). Opastuksella on kuitenkin mukana ainakin kolmisenkymmentä henkeä ja seuraava ryhmä kokoaa jo voimiaan.

Ilahduttavaa on, että museossa on valtavasti nuoria. Nikola Tesla kiinnostaa ja opastuskin on mielenkiintoinen. Ensin nähdään dokumentti Teslan elämästä ja kekinnöistä ja sen jälkeen käydään konkreettisesti keksintöjen äärellä.

Odotetuin on teslakäämi, jolla syntyy vaikuttavia kipinäpurkauksia. Vapaaehtoiset koekaniinit saavat loisteputket käsiinsä, ja kohta ne jo säkenöivät kirkkaissa väreissä, samaan aikaan kun katon rajassa kipinöi.

Teslan käämi kipinöi.
Teslakäämi ja kipinät innostivat kävijöitä.

Serbialainen Nikola Tesla (1856-1943) on yksi nykyhistorian merkittävimmistä keksijöistä. Hänen keksintöihinsä lukeutuu mm. vaihtovirta. Elinaikanaan Tesla patentoi lähemmäs 300 keksintöä, joista monia hyödynnettiin vasta keksijän kuoleman jälkeen. Hän muutti Yhdysvaltoihin 1884 ja haaveili jo lapsuudessa Niagaran putousten valjastamisesta sähköntuotantoon. Keksijän aivoissaan tämä nero kehitteli myös laitetta, joka jakaisi sähköä ilman johtoa kaikkialle maailmaan ionosfääriä hyväksi käyttäen.

Nikola Teslan patsas Belgradissa.
Nikola Tesla (1856-1943)

Nikola Tesla -museo on avoinna ti-su klo 10-18. Opastukset tasatunnein. Sisäänpääsymaksu (saattaa olla 500 dinaaria eli noin 4 euroa)

Muzej Nikole Tesle (sivut myös englanniksi)

Krunska 51, 11000 Belgrade, Serbia

Tel: +381 (0) 11 24 33 886
e-mail:info@tesla-museum.org

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić 1.7.2015

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *