Tuula kirsikoita poimimassa.

Kukkoja ja kirsikoita

Upeat vuoristot ja vehreinä lainehtivat laaksot olivat tämän päivän kauneinta antia matkallamme etelään kohti Nišiä.

Matka taittui enimmäkseen moottoritietä pitkin ja kauniit olivat maisemat sieltäkin käsin, mutta sivuteillä ajoimme läpi pikkukylien. Kyläkoirat juoksivat kilpaa automme kanssa, kukot kiekuivat ja kanat kaakattivat. Ihmisiä näkyi harvakseltaan, mikä ensin tietysti ihmetytti, kunnes ymmärsimme, että väki on pelloilla ja viljelmillä töissä.

Pysähdyimme erään kirsikkaviljelmän laitamille jututtamaan omistajaa ja kohta jo olimme keskellä kirsikkakäytäviä – njam. Ympärillämme kasvoi noin 800 kirsikkapuuta, joiden punaherkkuja saimme tuoreeltaan maistella.

Zoran Milosavljević kertoi, että hänellä on vajaa hehtaarin kokoinen viljelmä ja tulevana viikonloppuna hän kokoaa porukan keräämään marjat puista. Tummanpunaiset pienet happamat višnja-nimiset marjat soveltuvat parhaiten esimerkiksi mehuksi. Saksaan niitä viedään Serbiasta mm. kirsikkasuklaan raaka-aineeksi.

Sato on ollut tänä vuonna hyvä ja tukkuhintakin moninkertaisesti parempi kuin viime vuonna. Vuodet eroavat toisistaan eikä pelkällä kirsikkaviljelyllä pärjää. Zorankin tekee päätyökseen rakennushommia.

Kaukana siintää Baličevacin kylä sekä Oblaćinsko-järvi.
Kaukana siintää Baličevacin kylä sekä Oblaćinsko-järvi.

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić 25.6.2015

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *