Suurlähettiläs Pekka Orpana (vas), Serbia-Suomi -seuran puheenjohtaja Miroslav Cvetković ja Paula Kuru-Orpana residenssin pihalla 2015.

Hyvässä seurassa

Tunnelma oli samanaikaisesti sekä korkealla että haikea Suomen suurlähettillään residenssillä torstaina, kun Serbia-Suomi-seura halusi kiittää suurlähettiläs Pekka Orpanaa ja hänen puolisoaan Paula Kuru-Orpanaa menneistä vuosista. Orpanan neljän vuoden kausi Suomen suurlähettiläänä Serbiassa on lopuillaan.

Suurlähettiläs Pekka Orpana (vas), Serbia-Suomi -seuran puheenjohtaja Miroslav Cvetković ja Paula Kuru-Orpana residenssin pihalla 2015.
Suurlähettiläs Pekka Orpana (vas), Serbia-Suomi -seuran puheenjohtaja Miroslav Cvetković ja Paula Kuru-Orpana residenssin pihalla.

Suurlähettiläs Pekka Orpana kuvaili Serbian vuosiaan monin positiivisin sanoin, mutta muistutti myös realismista: paljon on vielä kesken.

”Serbiassa on kuitenkin menty myönteisesti eteenpäin, EU-jäsenyysneuvottelut on aloitettu ja monissa yhteiskunnallisissa prosesseissa ollaan hyvällä tiellä. Kaikki tämä on luonut myös mahdollisuuksia Serbian ja Suomen yhteyksien tiivistämiseen niin viranomaisten kuin yritysten välillä”, Orpana mainitsi.

Henkilökohtaisesti hän myönsi lähdön olevan vaikea.

”Kun asuu näin hienossa paikassa monta vuotta ja intensiivisesti elää kaikessa mukana, on tietysti surullista lähteä. Mutta se on osa tätä ammattia. Onneksi Serbia on lähellä, tänne on siinä mielessä helppo tulla käymään, ja toivon, että voin jatkossakin panostaa Serbian ja Suomen suhteisiin. Serbia tulee aina olemaan rakas ja lähellä sydäntäni.”

Aktiivinen seura

Serbia-Suomi -seuran puheenjohtaja Miroslav Cvetković kertoi innostuneensa Suomesta isänsä ansiosta.

”Isäni Čedomir Cvetković oli aikanaan ainut jugoslavialainen, joka osasi suomea ja hän toimi muun muassa Titon ja Kekkosen tapaamisissa tulkkina. Kuulin suomea kotona koko lapsuuteni ja siten seurasin hänen näyttämäänsä tietä hyvin luontevasti. Perustin seuran isäni myötävaikutuksella vuonna 2011 ja teen tätä työtä yhä hänen muistokseen.”

Seurassa on nyt reilu 60 jäsentä. Jäsenmaksu on 2000 dinaaria eli noin 20 euroa vuodessa (lisätietoja: seurabeograd(at)gmail.com).

Tiivis tunnelma residenssin pihalla Belgraissa kesällä 2015.
Residenssin pihalla kuunneltiin keskittyneesti kuoroesitystä.

Tarjoilupöydän herkut

Serbialaiset maut korostuivat illan antimissa. Tarjoilupöytä notkui pientä herkkupurtavaa ja palan painikkeeksi nautittiin paikallista puna- ja valkoviiniä Bogunović-perhetilalta.

”Viini on ollut isäni intohimo, mutta aluksi vain harrastuksena. Muutamia vuosia sitten hän osti viinitilan ja harrastus muuttui ammattimaiseksi toiminnaksi. Viinitila on Vršacissa, mutta meillä on myös Belgradissa viinikellari, joka toimii tilausperiaatteella. Nyt tiloihin mahtuu kerralla 40 asiakasta. Tavoitteemme on laajentaa ja tarjota tulevaisuudessa matkailijoille ainutlaatuinen mahdollisuus kokea viinitilan tunnelmaa keskellä suurkaupunkia”, Stefan Bogunović kertoi.

LISÄTIETOA

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić
18.6.2015

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *