Leipämuseo Serbiassa -Muzej hleba

Leipämuseo – Muzej hleba

Leipä kaikissa filosofisissa vivahteissaan! Näin voi sanoa Pecincissä sijaitsevasta leipämuseosta, jonka sieluna ja sydämenä toimii taidemaalari Slobodan Jeremic tai Jeremija, kuten tätä eläväistä ja asialleen intohimoisesti omistautunutta herraa tuttavallisemmin kutsutaan.

Jermija tarjosi ryhmällemme talon omaa rakiaa.
Jeremija tarjosi ryhmällemme talon omaa rakiaa.

Leipämuseo on perustettu vuonna 1995, ja sen kokoelma perustuu pitkälti Jeremijan henkilökohtaiseen panokseen. Hän on tähän mennessä vieraillut noin 700 serbialaiskylässä, joista museon parintuhannen kappaleen esineistö on koottu. Museo jakautuu kahteen kokonaisuuteen: tuotanto sekä perinteet/rituaalit.

Biljana Jeremic näytti käytännössä, kuinka viljanjyvät on historian eri aikakausina jauhettu käsin ennen koneellisen myllyn käyttöönottoa.
Biljana Jeremic näytti käytännössä, kuinka viljanjyvät on historian eri aikakausina jauhettu käsin ennen koneellisen myllyn käyttöönottoa.

Leivän pitkä historia lyhyesti

Viljanviljelyä on harjoitettu noin 10 000 vuoden ajan. Keltit toivat nykyisen Serbian alueelle tavan jauhaa jyvät kivipalloa käyttäen noin 8000 vuotta sitten. Myllynkivet tulivat Rooman valtakunnan aikana.

Rituaalileivät ovat tärkeällä sijalla Serbian kulttuurissa, leipä on läsnä niin syntymässä kuin kuolemassa. Sanotaan, että näiden kahden leivän välissä on ihmiselämä, joka erityisesti entisaikoina on rytmittynyt vuosittaisilla juhlapyhillä. Vielä nykyäänkin niin pääsiäis- kuin joulupöytään kuuluu olennaisesti pyhitetty, kohokuvioitu leipä.

Serbiassa vietetään myös erityistä Slava-pyhää. Sen ajankohta määräytyy suvun tai perheen oman suojeluspyhimyksen mukaan ja tähän juhlaan leivotaan aina kaunis pyöreä leipä.

Koska leivällä on niin olennainen osa myös hengellisessä elämässä, on leipämuseoon tulossa kappeli. Sen seinämaalaukset ovat parhaillaan työn alla. Erikoinen lattia on tehty puusta. Kappeli pyhitetään leivälle sekä Serbian suojeluspyhimykselle, Savalle.

Karismaattinen Jeremija kertoi opastetulla kierroksella ryhmällemme elämästään ja ajatuksistaan. Vuonna 1950 syntynyt taiteilija on erittäin tunnettu entisen Jugoslavian alueella. Hänen maalaustyylissään yhdistyvät naivismi ja realismi. Kommunistisen Jugoslavian aikana hänet pidätettiin kahdesti, syynä kansallismieliset ajatukset, kuten hän itse meille kuvaili. Kolmatta pidätyskertaa hän onnistui pakenemaan Bosniaan, jossa kirjailija Ivo Andric antoi hänelle tukensa. Taiteilijauransa aikana hän on luonut laajan ystäväverkoston, mistä on merkkinä esimerkiksi vuonna 1989 julkaistu kirja ”So i hleb Jeremijin” (Jeremijan suola ja leipä). Useat tunnetut kirjailijat ja runoilijat ovat antaneet kynänsä kulkea tämän kirjan sivuilla.

Leipämuseon pihalla leikki useita suloisia kissanpentuja.
Leipämuseon pihalla leikki useita suloisia kissanpentuja.
Hengenheimolaiset, taiteilijat Jeremija ja Srba Lukic.
Hengenheimolaiset, taiteilijat Jeremija ja Srba Lukic.

Leipämuseo sijaitsee Pecicin kunnassa Vojvodinassa, Belgradista vajaa 50 kilometriä luoteeseen.

Srpski muzej hleba Jeremija, 83 Braće Vidakovića, 22410 Pećinci, puhelin: +381 22 436 141. Avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-17.

Leipämuseon kotisivut englanniksi (Serbian Museum of Bread – Jeremija)

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić
18.6.2015

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *