Porvoon matkailuopas Tuula Lukic

MATKAILUOPAS

Opastaessani heittäydyn kiehtovaan rooliin, jonka voimanlähteinä ovat tuhannet tarinat niin tunnetuista kuin unohduksiin jääneistä henkilöistä, tapahtumapaikoista, sattumuksista ja kohtalonkuluista. Pitkäaikaisen kokemukseni tuomat tiedot ja taidot nivoutuvat intensiiviseksi kokonaisuudeksi opastettavieni iloksi.

Opastuksen pariin minut innosti jo kulttuurihistorian yliopisto-opintojen aikana pääsy tiukkojen karsintojen jälkeen Aurinkomatkojen stand-by -oppaaksi Tunisiaan. Porvoossa historiallinen museo ja myöhemmin myös J.L. Runergin koti tulivat tutuiksi kesätyöpaikkoina.

Useimmiten minut kohtaa ryhmän kanssa kävelykierroksella Vanhassa Porvoossa tai bussikierroksella kaupunkialueella. Näitä peruskierroksia teen suomeksi ja englanniksi. Sen sijaan teemakierrokset, kuten ”Vanhat talot kertovat” tai ”Kuninkaat ja keisarit”, ovat pääsääntöisesti suomeksi. Kun selaat tätä sivua alemmas, lyödät kuvaukset kaikista opastamistani teemoista. Voit varata minut oppaaksi Porvoo Toursin kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä puhelimitse 0407078197 tai sähköisellä lomakkeella.

Olen valmistunut Porvoon matkailuoppaaksi vuonna 1999, ja kuten kaikki auktorisoidut matkailuoppaat, käyn viiden vuoden välein uusimassa oikeuteni aktiivisuuskokeessa. Paikallisen Porvoo Guides -opasyhdistyksen ja sitä kautta Suomen Opasliiton jäsenenä olen vuosien varrella saanut ylläpitää ja päivittää taitojani lukuisilla kohdekäynneillä, kursseilla ja koulutuspäivillä. Olen myös intohimoinen lukutoukka ja monenlaisten uusien tiedonjyvien otollinen maaperä.

Lisäksi olen toiminut matkanjohtajana ja oppaana Serbiassa suomalaisryhmille useilla räätälöidyillä matkoilla, joilla on tutustuttu balkanilaiseen kulttuuriin sekä Serbian häkellyttävän kauniisiin ja vaihteleviin maisemiin. Olen taltioinut SerbianTaika-blogiin elämää ja olemista tuossa vaikuttavassa ja suomalaisille vielä melko tuntemattomassa Euroopan maassa (blogitekstit on siirretty serbiantaika.com-sivuilta tuulet.fi-sivuille kesällä 2023).

 

Porvoon mitta Vanha kaupunki

Vanhan Porvoon opastettu kävelykierros

Kierroksella kuljetaan vanhan kaupungin kapeilla kujilla aikamatkalla menneisiin vuosisatoihin. Suomen toiseksi vanhin kaupunki on tarinoiden aarreaitta, jonka ikiaiheita ovat mm. Porvoon mitta, valtiopäivätanssiaiset sekä kansallisrunoilijamme Runeberg perheineen.

 

Vanha Porvoo Näsinmäeltä kuvattuna

Kuninkaat ja keisarit

Porvoolla on jo keskiajalta lähtien ollut kiehtova paikkansa Suomen historiassa, kun kaupungissamme ovat vierailleet niin Ruotsin vallan ajan kuninkaat kuin Venäjän keisarit autonomian aikana. Kävelykierros vanhassa kaupungissa vie meidät sodan ja rakkauden taistelutantereille sekä kaupankäynnin ja politiikan pelikentille.

Porvoon valtiopäivät 1809, R.W. Ekmanin taulu vuodelta 1858 mukailtuna

Porvoon valtiopäivät

Vuoden 1809 valtiopäivät saivat pienen kaupungin kuhisemaan. Mitä kaikkea ehtikään tapahtua noina Suomen historian merkittävinä kuukausina ja ketkä olivat osallisina kansamme käänteentekevissä hetkissä?

Porvoo - vanhat talot kertovat kuvakollaasi

Vanhat talot kertovat

Jokaisella talolla on tarinansa, jolle eri aikakaudet ja asukkaat antavat omat ainutlaatuiset sävynsä. Tällä kävelykierroksella pysähdymme muutamien mielenkiintoisimpien rakennusten luona tutustuen myös arkkitehtuuriin ja vanhan kaupungin suojeluun.

Tuula Lukic opastaa ryhmää Edelfeltin patsaalla vuonna 2012.

Patsaiden paljastuksia

Muistomerkkien, veistosten ja patsaiden äärellä avautuu mielenkiintoisia näkymiä historian kuohuihin ja Porvoon taitelijapiireihin. Tutustumme noin kymmeneen ulkona olevaan taideteokseen, niiden taustoihin ja kuvanveistäjiin. Reitti voidaan räätälöidä toiveiden mukaan.

Porvoon hautausmaa - Näsinmäen tarinoita

Näsinmäen tarinoita

Vuonna 1789 perustettu Porvoon hautausmaa tarjoaa kauniit puitteet kävelykierrokselle, jolla tutustutaan hautauskulttuuriin, muistomerkkeihin sekä edesmenneiden porvoolaisten – niin tunnettujen kuin unohdettujenkin – elämäntarinoihin. 

Porvoon sillat

Minkä joki erottaa, sen silta yhdistää

Porvoon vanha silta on jo 600 vuoden ajan avannut tietä itään ja länteen – niin kulkijoille, kauppatavaroille kuin kertomuksille. Näiltä Porvoon syntysijoilta kävelemme jokivarren monimuotoisissa maisemissa länsirantaa pitkin Mannerheiminkadun sillalle (1957) ja edelleen ns. kävelysillalle (1975) sekä Aleksanterinkadun sillalle (2004). Kierros tarjoaa tarinallisen aikamatkan keskiajalta empireen ja moderniin puukaupunkiin Porvoon rakentumisen jalanjäljissä.

Jouluopastus Porvoossa, opas tuula Lukic

Joulutaikaa!

Kävelykierros Porvoon vanhassa kaupungissa on täynnä joulun taikaa. Kuljemme iki-ihanien perinteiden ja nykyisten joulunviettotapojen jäljillä. Luvassa hauskoja tarinoita ja hyväntuulista yhdessäoloa.