Obedska Bara

Obedska Bara

Mystinen tunnelma vallitsi pienellä lautallamme, kun lähdimme putputtaen etenemään matalaa suoalueen vesiväylää Pecincissä. Ainutlaatuinen luonnonsuojelualue tarjosi kiireisen päivän keskelle rauhallisen hetken ja kaupunki-ihmisille harvinaisia ihmeitä monine vesilintuineen ja satumaisine lumpeenkukkineen. Kaislikoissa suhisi ja sammakot porskuttelivat.

Obedska Bond

Obedska Bara on soinen lampialue, joka on muinoin ollut yhteydessä Sava-jokeen. Sen ekosysteemi on ainutlaatuinen Euroopassa. Habsburgit rauhoittivat pondin kuninkaalliseksi metsästysalueekseen vuonna 1874, kun Serbian pohjoisosa Vojvodina oli osa Itävalta-Unkaria. Vuonna 1919 metsästysalue siirtyi serbialaiselle Karadjordjevic-hallitsijasuvulle. Kansainvälisesti merkittäväksi suojelualueeksi Obedska Bara listattiin vuonna 1977.

Lampiväylän syvyys on vain noin 2-3 metriä ja pituutta sillä on noin 13 kilometriä. Kaikenkaikkiaan suojelualuetta on 20 hehtaaria, mutta vain osaan on mahdollista päästä tutustumaan. Alue on lintubongareiden suosiossa (noin 220 lintulajia). Vuosittain Obedska Barassa järjestetään kansainvälinen leiri, johon osallistuu luonnontutkimuksesta kiinnostuneita nuoria eri puolilta maailmaa.

Legenda Angelinasta

Obedska Bara on saanut nimensä keskiajalla paikalla sijainneesta luostarista. Lähistöllä on myös Brankovic-suvun keskiaikaisen linnan rauniot. Brankovicit myös rakennuttivat vuonna 1453 kirkon, joka tuhoutui 1500-luvulla ottomaanien valloituksissa. Uusi kirkko on rakennettu puusta ja pyhitetty äiti Angelinalle, yhdelle Serbian harvoista naispyhimyksistä.

Legendan mukaan Angelina Brankovic saapui Vojvodinaan veneellä kahden poikansa kanssa ja antoi veneen kirkon rakennusmateriaaliksi. Tällä hän halusi viestittää paikallisille, että hän on tullut jäädäkseen – paluuta muualle ei enää ollut. Menneisyydessä oli ollut useita vuosia pakenemista ja köyhyyttä.

Angelina oli Albanian ylimystöön kuuluneen, ortodoksikristityn Gjergj Arianit Komnenin tytär, prinsessa. Hänen siskonsa Donika Kastrioti avioitui George Kastrioti Skanderbergin kanssa. Ottomaanien valloittaessa Serbiaa hallitsijasukuun kuulunut Stefan Brankovic joutui vangiksi ja hänet sokaistiin. Tarinan mukaan Stefan haki suojaa Skanderbergin luota ja rakastui Angelinaan. Yhdessä he pakenivat Italiaan ja myöhemmin, Stefanin kuoltua, Angelina sai suojan Unkarista ja palasi Vojvodinaan.  Angelinan pyhäinjäännökset ovat Krušedolin luostarissa Fruška Gorassa.

Pyhän Angelinan kirkko Obedska Barassa on avoinna vain kerran vuodessa, 12.10. Angelinan päivänä. Tästä ja monesta muusta kuulimme vieraillessamme Kupinovossa, Pecincin alueella lähellä Obedska Baraa.

Lisätietoja: Obedska Pond

Pecinci on Vojvodinan alueen kunta. Matkaa Belgradista Obedska Baraan on vajaa 50 kilometriä itään.

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić
18.6.2015

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *