Delta City Belgrad joulu 2016

Joulutunnelmia Belgradissa

Kun Suomessa kannetaan kuusi ulos ja koti riisutaan koristeista, on täällä Serbiassa joulu vasta kohokohdassaan. Suomen loppiainen 6.1. on täällä jouluaatto, koska Serbia monen muun ortodoksimaan lailla seuraa vielä antiikin Rooman aikaista juliaanista kalenteria. Tarkalleen ottaen Serbian ortodoksikirkko käyttää tuota vanhaa kalenteria, joka määrittää perinteiset kirkolliset pyhäpäivät, mutta arkielämä kulkee länsimaisen, gregoriaanisen kalenterin mukaan.

Belgrad Serbia joulu 2016
Joulukuusi koristaa Belgradin hallitusrakennusta, jonka sisäänkäynti näyttää valaistuna satulinnalta

Uusi vuosi vaihtui Belgradissa iloisissa merkeissä, kaupunki paukkui ja pamahteli, rätisi ja ritisi ilotulitusrakettien välkkeessä, ja kuohuviinilaseja kilisteltiin. Tanssimme keskiyön kiihkeät tunnit erinomaisen bändin tahtiin Belgradin keskustan tuntumassa, yksityisjuhlissa.

Tänään käyskentelimme kävelykadun jouluisissa tunnelmissa. Lounastimme tasokkaassa, ulkomaalaistenkin suosimassa Opera-ravintolassa, joka on hintatasoltaan keskivertoa kalliimpi, mutta suomalaiskukkarolle vielä todella edullinen. Söin pitkästä aikaa pastaruokaa: kermainen lohikastike ja sieniä spagetin kera. Juomaksi paikallista valkoviiniä, voimakastuoksuista ja rypäleistä tamjanikaa. Nautinnon hinnaksi tuli 1500 dinaaria eli noin 12 euroa.

Viihdyimme pitkään Knez Mihailova -kadun ”kirpputorilla”. Paikka on Opera-ravintolan lähellä, kävelykadun Terazia-kadun puoleisessa päässä. Se on eräänlainen sisätori, ympärivuotinen markkina-alue. Vanhan tavaran ja korujen ystäville siellä on ainakin runsain mitoin tarjontaa.

Shoppailua Delta-Cityssä

Jouluaatonaatto, siis tänään tiistaina 5. tammikuuta, sujui leppoisasti shoppaillen Uuden Belgradin puolella kauppakeskus Delta-Cityssä.

En ole shoppailija, mutta tänään oli sellainen hyrinä, että kaupoissa kiertely tuntui mukavalta. Alennusmyynnit ovat alkaneet, ja kun hinnat ovat muutenkin alhaisemmat kuin Suomessa, niin mukaan tarttui kaksi kaunista takkia, yhteensä noin 80 euroa. Paljon muutakin olisi voinut tuliaisiksi ostella, mutta kun en kuitenkaan halua ostaa pelkän ostamisen tähden. On kiva ostaa, jos löytää jotain todella sopivaa – sellaista, johon silmä ihastuu heti.

Delta-City Belgrad Serbia
Delta-City valittiin vuonna 2009 Euroopan parhaaksi kauppakeskukseksi (International Shopping Mall Assocation).

Kiertelin Delta-Cityn kauppakujia reilut kolme tuntia. Belgradin kauppakeskuksista Delta-City oli minulle uusi kokemus ja positiivinen sellainen. Jos kauppakeskukseen on tehnyt mieli, niin suuntana on lähes poikkeuksetta ollut aina Usce. Delta-City on vähän maanläheisempi, ehkä voisi sanoa normaali? Uscessa on runsaasti merkkiliikkeitä ja se lyö hintalappuihin tietysti omat lisänsä.

Delta-City (vain serbiankieliset kotisivut) sijaitsee Jurija Gagarina ja Dr. Agostina Neta -katujen kulmassa Uuden Belgradin puolella. Matkaa keskustasta on autolla noin 20 minuuttia. Zeleni Venac – linja-autoasemalta on suora yhteys bussilla nro 68 (vuonna 2016).

Delta-City joulukoristeissaan Belgrad Serbia
Kauppakeskuksen joulukoristeluissa ei pihistellä, mutta ei myöskään lyödä liikaa yli.

Mieluiten kiertelen keskustan kävelykadun ja pikkukatujen kauppoja ja kesällä se onkin ehdottomasti hauskempaa kuin nyt kylmillä keleillä.

Belgradiin saatiin lunta jouluksi. Lumi tuiskusi sunnuntaina ja on yhä maassa. Se ei aiheuttanut suurta kaaosta liikenteessä, koska oli pyhäpäivä. Osansa oli silläkin, että kaikki eivät ole edes vaihtaneet talvirenkaita, joten monet autoilijat odottavat vain lumen sulavan ja lähtevät vasta sitten liikkeelle. Eilen ja tänään päivällä ei Belgradin keskustassa juurikaan ollut ruuhkaa. Delta-Cityn parkkihalli oli kuitenkin ihan täynnä – kyllähän suurkaupunkiin siis autoja mahtuu talvirenkailla tai ilman.

On viimeinen päivämme tältä erää Serbiassa ja aika on sujahtanut täysin lepoloman tyyliin. Ei stressiä, ei pakkomenoja minnekään.

Lunta kotikadullamme Belgradissa.
Kotikatumme parvekkeelta nähtynä Banevo Brdossa 3. tammikuuta 2016.

Teksti ja kuvat: Tuula Lukic 2. ja 5.1.2016

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *