Galleria Ulus Belgrad Biljana Miljkovicin grafiikkaa 2014

Galleria ULUS

Pari päivää sitten kerroin, kuinka taiteilija Sandra Stojanović kritisoi Belgradin gallerioita. Hänen sanallaan on paikkansa, mutta Belgradin kävelykadulla on ainakin yksi galleria, jossa mielellään käyn ja jossa on aina sinne osuessani ollut erinomaisia ammattitaiteijoiden näyttelyitä.

Niin nytkin, esillä on parhaillaan Biljana Miljkovicin grafiikkaa. Ensi silmäyksellä näyttää kuin seinillä olisi vain dekoraatioita. Sitten yritin hahmottaa piilokuvia. Ajattelin, että taiteilija pyrkii hämäämään ja härnäämään katsojan löytämään kuvion, jotakin selkeää kuvassa risteilevien lankaverkkojen kätköstä. Turhaa. Lopulta annoin vain katseeni kiertää, armahdin itseni syvemmältä ymmärtämiseltä. Rykelmät ja verkot ovat kuin nykyajan tietokantoja, loputtomasti yhteyksiä ja linkityksiä ja jossain ihan muualla ja toisella tasolla syntyy kuva, ääni tai järjellinen kirjainten, sanojen, lauseiden yhdistelmä.

Näyttelytekstin mukaan taiteilijan luoma visuaalinen dramatiikka vaatii katsojalta aktiivista osallistumista semanttisten (merkitysopillisten) palapelien ratkaisemisessa. Uskon, että sain langan päästä kiinni, mutta palapeliä tuskin ratkaisin.

Galleria Ulus Belgrad Serbia Biljana Miljkovic 2014
Galleria Ulus Belgrad Biljana Miljkovicin grafiikkaa 2014

ULUS on Serbian Kuvataiteilijaliiton galleria ja sen tilat on tarkoitettu yhdistyksen jäsenten näyttelyille.

Galleria ULUS, Knez Mihailova 37, Belgrad.

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić

30.6.2014

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *