Raha, raha, rahoitus

Vertaislainat, joukkorahoitus, pikavipit. Robovarainhoito, kryptovaluutta, lohkoketjut. Rahoitusmarkkinoilla riittää uutta sanastoa, mutta sanaston alla kumpuilevat myös vallankumouksen merkit.

Muutaman vuosikymmenen aikana perinteisten pankkien rinnalle on tullut valtavasti uusia toimijoita. Olemme nähneet vasta alkua rahoitusmarkkinoiden muutoksesta, sillä esimerkiksi joukkorahoitus rantautui Suomeenkin vasta tällä vuosikymmenellä. Tänään ilmestyneessä TID-lehden rahoitusteemaan keskittyvässä numerossa voit lukea niin pankkien historiasta kuin tutustua tiivistetysti eri rahoitusmuotoihin. Verkkolehti: www.tid.fi

On hyvä myös muistaa, ettei rahoitus ole yhtä kuin laina, kuten loviisalaisyritys LPOnet osoittaa. Rahoitus voi tulla myös kokonaan omasta kassasta.

Raha ja valta ovat aina olleet erottamattomia. Kuka hallitsee maailman pääomia, valuutta- ja rahavirtoja? Salaliittoteoriat kukoistavat villeinä – missä raha, siellä roistot. Erityisesti 2008 finanssikriisi on herättänyt paljon tämän kaltaista spekulointia. Jotkin uudet rahoitusmuodot voi nähdä myös osana vastaliikettä.

Uudet rahoitusmuodot edustavat usein joustavuutta, jossa rahoittaja ja rahoitettava kohtaavat verkkoalustalla ilman perinteistä, vakuuksia vaativaa välittäjää. Sen mukaisesti riskit ovat sijoittajalle korkeat ja voittolukemat saattavat olla yhtä hataralla pohjalla kuin lottoamisessa. Toisaalta ilman riskirahoitusta moni yritysmaailman menestystarina olisi jäänyt näkemättä. Ja toisaalta, aina ei edes haeta voittoa, vaan taustalla on yhteisöllinen, yhteistä hyvää edistävä projekti.

Kysymyksiä herättää yhä se, kuka ylläpitää verkkoalustoja ja kuinka paljon valvontaa tulevaisuudessakin vielä tarvitaan. Vaikka rahoitusmarkkinat monimuotoistuvat ja digitalisoituvat, se ei takaa, etteivätkö raha ja valta yhä keskity harvojen käsiin.

TID editor-in-chief Tuula LukicTuula Lukic
Päätoimittaja
TIDmedia

Comments are closed