TID 7: kesäbisneksiä

Kesä antaa vauhtia monelle bisnekselle. Se on hyvä asia, mutta sesonkiriippuvuus myös riipaisee. Jos kesällä on tehtävä lähes koko vuoden tili, on tämä pohjoinen maa aikamoinen riski monelle yritykselle. Sataako vai paistaako, täyttyvätkö terassit, jäävätkö jäätelöt altaisiinsa?

Samanlainen pähkinä on purtavana myös talvisesonki-yrityksillä, kuten sipoolaisella Talma Skillä. Se on kuitenkin etsinyt vaihtoehtoja ja vainunnut kesäbisneksenkin mahdollisuudet (TID7 s. 22).

Sesongeissa on sekin hankaluus, että joka vuosi on tehtävä uusi rekrytointikierros. Sesongin päätyttyä työntekijöiden arvokkaasta osaamisesta pitää taas luopua, eikä sitä ehkä saa enää seuraavalla kerralla takaisin.

Monissa yrityksissä kesä on lepokautta, kun lomakausi on huipussaan. Työt kiritään niin pitkälle valmiiksi etukäteen, että kesätyöntekijät pärjäävät tai vaihtoehtoisesti pistetään luukku vähäksi aikaa kokonaan kiinni.

Yksinyrittäjälle lomailu ei ole niin yksinkertaista, jos tulovirta on pieni eikä sillä pysty kattamaan sijaisen palkkoja sivukuluineen ja tuloa pitäisi saada itselleenkin edes sen pienen verran. Taukoa tulisi silti pitää ja ottaa vähän etäisyyttä jokapäiväiseen aherrukseen. Vaikka kehomme tekee kaikkensa tasapainon ylläpitämiseksi, alkaa vuodesta toiseen itsensä laiminlyöminen hiljalleen vaatia veronsa, kuten porvoolainen Magnus Lönnqvist toteaa stressiä käsittelevässä haastattelussa (TID7 s. 28).

TIDmedialla on tullut vuosi täyteen. Tänä aikana niin painetussa kuin verkkolehdessämme on ehditty tutustua yrityksiin ja yrittäjiin eri puolilla itäistä Uuttamaata. Tämä on upea osa Uudenmaan maakuntaa ja kesällä pullollaan mielenkiintoisia kohteita, tapahtumia ja elämyksiä niin luonnossa kuin kylissä ja kaupungeissa. Nautitaan tästä kaikesta. Ja jos on syytä kiittää, tehdään se, sillä eurojen kilinän lisäksi palaute kannustaa yrittäjiä kehittämään toimintaansa laajemminkin kuin vain sesonkeina.

TID editor-in-chief Tuula Lukic

Tuula Lukic

päätoimittaja

TID-lehden kesänumero on ilmestynyt ja jaetaan kotitalouksiin itäisellä Uudellamaalla lauantaina 27.5.2017. Taas muhkeasti luettavaa! Voit myös hakea omasi noutopisteistä: Porvoo (Kauppakeskus Lundi ja kirjastot), Loviisa (Kaupungintalo, LovInfo ja kirjasto), Sipoo (kunnantalo ja kirjastot), Myrskylä, Askola, Pukkila ja Pornainen (kunnantalot ja kirjastot, jakelu viikolla 22). Verkkolehti: www.tid.fi

Comments are closed